Drevna Zemlja Srbija
Zemlja Srbija je autentičan i unikatan predmet, izrađen od prirodnih materijala iz Srbije.
Drevna zemlja Nemanjića zaštićena je kuglom od jasena
Kugla čuva u sebi zemlju uzetu sa mesta gde se nalazio dvor velikog župana Stefana Nemanje. Po narodnom verovanju jasen je sveto drvo neobične magijske moći i velike spasonosne snage. Daruje beskonačno potomstvo i zaštitnik je dece i mladih.
Grumen svetosavske zemlje
Drevna zemlja potiče iz Starog Rasa, prve srpska prestonice, kolevke dinastije Nemanjića, svih njihovih kraljeva i careva.
Zemlja rođenja Svetoga Save
Ovo je zemlja na kojoj je nastala prva srpska arhiepiskopija, prva bolnica, prva škola, gde su napisane prve knjige, gde je u Srba zasjala luča hrišćanske prosvećenosti i duhovnosti.
Drevna Zemlja Srbija – Porodični komplet
Ovaj predmet sadrži istorijski i verski sklop od 15 simbola i 12 elemenata iz prirode. Grumen srpske zemlje prvenstveno je namenjen Srbima koji ne žive u Srbiji, potom svim prijateljima srpskog naroda, ali i svima onima koji umeju da prepoznaju njegovu autentičnost.
Majka Srbija – Rodna gruda
Zemlja Srbija je dar namenjen porodicima i pojedincima koji su srpskog porekla kao i strancima koji su dokazani prijatelji srpskog naroda, a onda i svim istaknutim sportistima, umetnicima, državnicima, političarima… Ovo je posebno prikladan poklon i na slavama, krštenjima i venčanjima.
Zemlja, kamen i 7 vrsta drveta: jasen, hrast, lipa, tisa, glog, dren i vrba
Postolje za kuglu, žrvanj i šumske čuvare kuće načinjeno je od hrasta. Hrast ili dub je sveto drvo koje predstavlja postojanost u veri, ljubavi i životu. Sinonim je za dučovečnost, otpornost, stabilnost i čvrstoću, a simboliše istinu i život, sreću i snagu, mudrost i čast.
Porodično prezime ugravirano na drvetu lipe
Lipa je sveto i božansko drvo koje ima lekovite moći. Ona je moćna vidarica i verna zaštitnica kućnog praga i vatre, koja priziva sreću i blagostanje.
Drvena ploča od lipe
Drvena ploča sa ugraviranim tekstom i porodičnim imenom može se samostalno postaviti uspravno, a može se i nasloniti na postolje ili postaviti na zid.
Žrvanj ili kamen za ručno mlevenje žita
Ognjište je u srpskom narodu kao mesto okupljanja i zajedništva sadržavalo i mlinski kamen za ručno mlevenje žita – žrvanj. Taj kamen u obliku kruga sa rupom u sredini simboliše sunčevo kretanje, životni ciklus, krug izbavljenja. Slični po obliku i značenju, i žrvanj i ognjište predstavljaju stalno oživotvorenje sveta, oživljavanje kroz ponovno rođenje.
Drevni čuvari kuće
Po srpskom narodnom verovanju ovih sedam vrsta drveta jesu sedam najjačih zaštitnika kuće i porodice, koji se vekovima smatraju svetim i srećnim.
Unikatni predmet, izrađen od prirodnih materijala iz Srbije
Veće pakovanje sadrži uklesano ime porodice u lipinom drvetu, postolje od hrasta, drevnu zemlju u kugli od jasena, šumske čuvare kuće i mlinski kamen peščar. Kutija je tvrda, sa zlatnim vratom i zlatotiskom. Sa unutrašnje strane cela je obložena crnim materijalom od pliša.
Drevna Zemlja Srbija – Serbska zemlja
Drevne srpske zemlje u kugli ima koliko da stane na dlan! Ona simboliše pripadnost Srbiji, srpsku slogu i zajedništvo.
Grumen zemlje iz koje niče sabornost, vera i kultura srpskog naroda od neprocenjive je vrednosti.
Može se samo poveriti i dati na čuvanje, što mi i činimo.
Detaljan opis ovog unikatnog i originalnog predmeta možete da preuzmete ovde
Drevna srpska zemlja se može dobiti u dva pakovanja
Komplet Drevne Zemlje Srbije nalazi se u pakovanju dimenzija: 190 x 120 x 129 mm
Drevna Zemlja Srbija na kamenom postolju od bigara je u pakovanju dimenzija: 105 x 105 x 130 mm

 

Drevna Zemlja Srbija na bigaru

Ovo pakovanje sadrži Drevnu zemlju u kugli od jasena na postolju od kamena bigara. Kutija je tvrda, sa zlatnim vratom i zlatotiskom, presvučena crnim materijalom. Na dnu kutije je uzdignuti deo na kojem je postavljen kamen.
Kameno postolje od bigara
Ovaj kamen se u narodu zove i sedra ili siga. Hiljadama godina oko hladnih izvora od krečnjačkih stena voda i sunce stvaraju ovaj blagorodni materijal, od kojeg su izgrađeni mnogi srednjevekovni srpski manastiri i crkve.

Drevna Zemlja Srbija – sa mesta gde je bila kuća Svetog Save, iz sela Miščići, Deževska dolina.
Srpsko trojstvo – zemlja, drvo i kamen – predstavljaju čast, veliku dušu i lepotu srpskih narodnih verovanja i običaja.
Detaljan opis ovog unikatnog i originalnog predmeta možete da preuzmete ovde
Drevna Zemlja Srbija – Serbska Zemlja je evidentirana i deponovana u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije pod brojem A – 0093/2015

Solomon internacional d.o.o. PIB 10393994 Matični br. 20050900

Изборник